Komisja Europejska zarejestrowała „Twaróg wędzony” jako Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność. Ten sukces cieszy nas tym bardziej, że Fundacja Original opracowała (we współpracy i na zlecenie OSM „Jana”) specyfikację tego produktu i wniosek o rejestrację złożony do KE.
„Twaróg wędzony to specjalny rodzaj niedojrzewającego sera twarogowego, który jest tradycyjnie produkowany od około 40 lat. Ser wytwarzany jest z mleka krowiego. Wytwarzanie, wygląd, kolor i smak nadają twarogowi wędzonemu jego tradycyjny charakter. Metoda produkcji opiera się na tradycyjnych procesach: wędzeniu sera na gorąco dymem ze spalania wyselekcjonowanych drzew liściastych, soleniu sera na sucho czy zanurzaniu sera w solance” – czytamy w komunikacie Komisji Europejskiej.
Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (TSG) jest nadawane kategorii produktów chronionych ze względu na tradycyjny sposób produkcji, skład lub wykonanie z tradycyjnych surowców. W przeciwieństwie do wyrobów z dwóch innych kategorii wyróżniających produkty regionalne i tradycyjne – Chroniona Nazwa Pochodzenia (PDO) czy Chronione Oznaczenie Geograficzne (PGI) – mogą one być produkowane na całym terenie kraju składającego wniosek o rejestrację.